ZIMSKA ŠKOLA TEHNIČKIH VJEŠTINA- program je kojeg je Zajednica suorganizirala sa Zagrebačkim foto kino savezom u periodu od 03.01.2022.godine do  07.01.2022. godine u Domu Crvenog križa na Sljemenu. Mjesto i vrijeme održavanja zimske škole dijelili smo sa ZFKS, a odvojeno smo prikupljali prijave polaznika, te pripremali radionice.

Naši instruktori, Nina Martinović i Dario Fadljević 03.01.2022. u ranim jutarnjim satima okupili su polaznike na okretištu Mihaljevac od kud su zajedno krenuli na Sljeme. Nakon dolaska u Dom Crvenog križa upoznali su djecu sa planom i programom radionica, te rasporedom za buđenje, doručak, ručak, večeru i slobodne aktivnosti. Taj dan odradili smo prvu radionicu s 3D olovkama, u kojoj su djeca već sa svladanim osnovama izradila izvrsne makete kuća, spomenika, auta, helikoptera (slike u prilogu izvješća). Navečer smo organizirali natjecanje u stolnom tenisu u sklopu Doma.

U utorak 04.01.2022. odradili su 1. sportsku radionicu planinarenja  u kojoj su polaznici škole upoznati  sa kartama, te načinima kako se snaći u šumi, te kako uvijek ostati na označenoj planinarskoj stazi. Planinarili su do doma Grafičar, a nakon toga odradili radionicu elektronike. Na električnoj radionici učili su o tajnama elektronike, kako pokrenuti strujni krug, te kako nakon toga priključiti ventilator i žarulju u isti. Navečer smo organizirali karaoke program.

U srijedu 05.01.2022. polaznici i instruktori pješačili su do staze Snježne kraljice jer je na njoj bila zadnja priprema za utrku, te su gledali trening brojnih skijaša i prema uputama instruktora fotografirali, kako bi imali materijale za kasniju radionicu. Naime, napravljene fotografije prirode i skijaša u pokretu su uređivali u nekoliko programa, printali u određenom formatu, te od njih izrađivali zanimljive slike tehnikom pletenja. Nakon večere, organizirana je večer društvenih igara.

U četvrtak 06.01.2022. polaznike škole razveslio je snijeg, te su ih instruktori opet poveli van doma, gledali su utrku na Snježnoj kraljici, te planinarili kroz šumu. Taj dan polaznicima je dano na izbor, koju radionicu žele raditi, a najviše ih je glasalo za radionicu sa 3D olovkama. Napravili su izvrsne, prepoznatljive  makete  Londonskih građevina u 3D obliku. Obzirom da je to bila zadnja večer, osoblje Crvenog križa nam je dozvolilo da s djecom ispečemo palačinke, te napravimo disco večer, čime su polaznici bili oduševljeni.

R.Č.