Zagrebačka zajednica tehničke kulture (ZZTK) i ove je godine, za djecu slabijeg imovinskog stanja i onu koja su se iskazala sudjelujući na školskim natjecanjima, uspješno organizirala i provela “Ljetnu školu tehničkih vještina”, program od posebnog interesa za Grad Zagreb. Ovogodišnja “Ljetna škola” održana je u Domu Crvenog križa „Villa Rustica“ u Novom Vinodolskom od 04. do 13.srpnja 2020. Školu je pohađalo dvadesetero djece u dobi od 11 do 17 godina. Svim sudionicima osiguran je skupni prijevoz iz Zagreba u Novi Vinodolski i natrag, smještaj i hrana (doručak, ručak i večera), polica osiguranja od 0-24 sata, te voditelji za dnevno i noćno dežurstvo koji su skrbili za uvjete rada, slobodno vrijeme i društvene aktivnosti, te su bili u kontaktu s roditeljima i ZZTK. Također, za provedbu „Ljetne škole“ tijekom epidemije koronavirusa osigurali smo prostorno-tehničke i organizacijske uvjete, te napisali pravila i preporuke za predavače i polaznike, nastavno na preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Napravili smo plakate, osigurali troslojne medicinske maske i zaštitne rukavice za polaznike i predavače, dozatore s dezinfekcijskim sredstvom koji su bili dostupni na ulazu u učionicu i restoran, te beskontaktni toplomjer kojim su voditelji svako jutro mjerili tjelesnu temperaturu polaznicima. Također, ZZTK je iz higijenskih razloga svim polaznicima i voditeljima osigurala boce s vodom.

Pripremili smo osam tehničkih programa koje su provodili iskusni instruktori, a slobodno vrijeme organizirali su voditelji u duhu sportsko-tehničkih aktivnosti. Održana predavanja i radionice bile su iz područja: astronomije (o Suncu, planetima, zvijezdama i galaksijama, informatika u astronomiji), zrakoplovnog maketarstva (izrada maketa aviona), automodelarstva (dijelovi automodela, vrsta pogona, baterije, punjači; upravljanje automodelom), foto-video tehnologije, radioamaterizma (građanski opseg), kartinga (prometna kultura, aerodinamika, elektronika, mehanika i primjenama novih materijala; vožnja kartinga), robotike (projektiranje robotske konstrukcije), programiranja (Android platforma). Kroz predavanja i radionice naših saveza i udruga, djeci polaznicima se omogućilo sticanje novih i nadogradnja postojećih znanja i vještina iz različitih tehničkih područja. Osim što su upoznati sa teorijskim i praktičnim znanjima, polaznicima su podijeljene i brošure o strukovnim savezima i udrugama, te su upoznati sa načinom uključivanja u savez ili udrugu.

U srijedu, 08.srpnja naši su dečki odigrali dvije nogometne utakmice sa NK „Novi Vinodolski“ (uzrast 16 godina) dok su ih sa tribina glasno bodrili voditelji i cure. Utakmicu je organizirala ZZTK posredstvom Turističke zajednice Novi Vinodolski, a odigrana je na Igralištu malih sportova u Novom Vinodolskom za što je Zajednica svim polaznicima osigurala majice. Budući da je djeci utakmica najavljena prvi dan, svo slobodno vrijeme do utakmice iskoristili su za pripremu, uigravanje momčadi i organizaciju igre, u čemu su im se pridružile i cure i voditelji. Na taj su se način usredotočili na sport i zajednički cilj, te kvalitetno provodili slobodno vrijeme, na što smo iznimno ponosni. Bile su to utakmice s puno golova i srčane borbe. Polaznici naše škole bili su iznimno motivirani, pokazali su timski duh i slogu, te su uspjeli parirati dečkima koji godinama igraju zajedno. Tijekom sljedećih dana, u slobodno vrijeme voditelji su za polaznike Škole organizirali turnire u stolnom tenisu i odbojci na pijesku. U subotu, 11. srpnja 2020. organiziran je izlet brodom u Vrbnik, na otoku Krku. Brod s grupom polaznika, u pratnji voditelja i instruktora tehničke kulture krenuo je iz Mitan Marine. Nakon pristajanja u Vrbniku, grupa polaznika s voditeljima vlakićem je odvezena u stari dio grada, gdje je slijedilo razgledavanje mjesta sa turističkim vodičem, u sklopu kojeg smo slušali povijesnu priču tkanu više od 900 godina. U nedjelju, 12.srpnja organiziran je Kviz znanja za naše polaznike. Pitanja su formirana na temelju provedenih programa iz različitih tehničkih područja. Kviz je proveden tako da su djeca podijeljena u dvije skupine iz kojih svaki igrač mora ubaciti loptu u koš kako bi dobio priliku odgovoriti na pitanje. Pet najboljih, za nagradu su dobili metalne „spinere“, a ostali sudionici dobili su utješne nagrade. I kviz je, kao i utakmica, najavljen puno ranije, a budući da su znali da je nagrada jako popularna igračka za mlade, bili su motivirani slušati na predavanjima i sudjelovati u raspravama, te  su puno bolje surađivali na radionicama. Nakon kviza ispunili su pismenu evaluacijsku anketu provedenih aktivnosti. Anketa je provedena anonimno, a pripremila je Zajednica radi podizanja kvalitete Ljetna škole ubuduće, na obostrano zadovoljstvo organizatora i polaznika.

Zbog novonastale epidemiološke situacije uzrokovane COVID-19 virusom, ove je godine smanjen broj polaznika Ljetne škole (maksimalno 20 polaznika). Također, zbog promjenjivosti ovakve epidemiološke situacije, do zadnjeg dana nismo bili sigurni da li će se Ljetna škola održati, ali smo unatoč tome bili iznimno motivirani da je, i u ovom neizvjesnom i teškom vremenu, kvalitetno organiziramo, te novim aktivnostima osvježimo njen program.

„XXI. Ljetna škola tehničkih vještina“ imala je posebni naglasak na socijalni aspekt, poticanje jednakosti i ravnopravnosti, te ne isticanju bilo kakvih fizičkih nedostataka ili materijalnih razlika među polaznicima. Iz tog smo razloga organizirali nogometnu utakmicu u kojoj su svi bili jedan „team“, čime je fokus maknut sa površnih, materijalnih stvari i stavljen na zajednički cilj, srčanost, borbenost i timski duh. Također, organiziravši kviz znanja, poticali smo izvrsnost u stečenim znanjima i vještinama što je također jedan od vrlo bitnih aspekata škole, na koji smo posebno ponosni. Kao zaključak nameće se da je ovogodišnja „Ljetna škola“ u cijelosti ispunila svoju zadaću a to je; „Kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece i mladih, te sticanje novih tehničkih znanja i vještina“, a sve u cilju podizanja razine tehnološke pismenosti stanovništva, posebice mladih.

Doma nosimo puno lijepih uspomena, novih tehničkih vještina i poznanstava! 🙂

Ovim putem zahvaljujemo se Ruđer Medikol Ciklotron d.o.o. i Kreativni laboratorij d.o.o. što su prepoznali važnost našeg programa i svojom donacijom podržali provedbu ovogodišnje „Ljetne školu tehničkih vještina“.