Dana 11. rujna 2021. godine u sklopu OŠ Gračani, na adresi Gračani 4a, Zagreb, održano je specijalno izdanje XVI. Zagrebačkog maketarskog kupa CRNA KRALJICA 2021., u organizaciji Hrvatske udruge vojnih minijaturista i IPMS Croatia.

Najveće iznenađenje ovogodišnjeg šesnaestog izdanja CRNE KRALJICE bio je broj prijavljenih 433 rada u 21 redovnoj, te 5 posebnih kategorija, čime je ovo događanje dokazalo svoju postojanost i snagu čak i u vremenu korone. Uz natjecateljski dio, organizatori su uspješno organizirali više desetaka izložbenih stolova u sklopu kojih su se prezentirali klubovi prijatelji i distributeri maketa i maketarskog pribora kako iz Republike Hrvatske tako i iz inozemstva. Uz navedene izlagače; SVM Kranj, Klub željezničkih modelara Zagreb – sekcija mali vlakovi, LM Resin, Miniatures.si, Carta Magica d.o.o, Hobby chest, posebni izložbeni stol tematske cjeline, pripremila je IPMS Croatia koje je ujedno prezentirala i svoje buduće projekte za školsku godinu 2021./22.

Ovogodišnjoj ceremoniji otvaranja XVI. Zagrebačkog maketarskog kupa nazočili su; gosp. Kristian Matas, predsjednik HUVM-a, gosp. Dalibor Dedić, ravnatelj OŠ Gračani, gđa. Mirjana Štengl, predsjednica MO Gračani, gosp. Jadranko Baturić, predsjednik ZZTK, gosp. Ivan Jurić, zamjenik predsjednika HZTK te gosp. Ivica Grebenar, izaslanik ministara obrane RH, koji su prigodnim pozdravima zaželjeli dobrodošlicu sudionicima kupa, kao i uspješno natjecanje u kategorijama prepunih izvrsnih radova,

Na kraju ceremonije, prisutnima se obratio gosp. Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, u funkciji počasnog pokrovitelja, koji je naglasio bitnost održavanja ovakvih događanja ali i upornost održavanja tradicije istih sa posebnim naglaskom na CRNU KRALJICU koja je i u ovim teškim vremenima pokazala snagu i izvrsnu organiziranost koja može biti na ponos kako Gradu Zagrebu tako i cijeloj Republici Hrvatskoj.