Riječ je o sapunima izrađenim pomoću glicerinske baze za početnike. Dakle ne koristimo natrijev hidroksid pri izradi jer je radionica za najmlađe, te smo pomoću glicerinske baze izbjegli opasnosti pri radu sa NaOH. Glicerinske baze u svom sastavu imaju palmino ulje, a mogu sadržavati i kokosovo ulje. Tako da Vam ne trebaju dodatna bazna ulja.

  • Priprava glicerinskih sapuna

Rukovanje sa glicerinskom bazom je jednostavno, lako se topi, oblikuje i dobiju se lijepi sapuni.

Glicerinska baza usitni se nožem. Izreže što sitnije i stavi  u staklenu posudu koju uranimo u lonac sa toplom vodom. Sve zajedno se rastopi na 60 ili 65°C (nikako na većoj temperaturi). Bitno je napomenuti da se masa ne miješa dok se topi, kako se ne bi na površini stvarala pjena koja smeta u izradi sapuna.

Ono što dalje slijedi zahtjeva maštu i kreativnost. Glicerinskoj bazi može se dodati ulje badema, nevena i ostala bazna ulja po želji. Eterična ulja se ukapaju u smjesu sapuna u trenutku dok je ona još vruća, odnosno dok je još na pari, može se dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, citrusa, ružmarina.

Kad se smjesa rastopila, lagano je promiješamo, izlijemo u kalupe ( kalupe premazati uljem, kako bi lakše izvadili sapun kada se stvrdne)  i pošpricamo alkoholom da bi se riješili mjehurića. Nakon nekoliko minuta, kad se pri vrhu stvorila tanka korica, kalupi se stave uhladnjak, gdje trebaju odstajati  oko dvadeset minuta. Nakon toga, kad se sapunska smjesa stvrdnula, sapuni se izvade i ostave 3-4 dana da se suše nazraku, povremeno ih treba okretati. Nakon toga sapuni su spremni za upotrebu.

Za bojanje sapuna doda se prehrambena boja ili specijalna eko-boja za sapune. Što manje boje, to je zdravije.  Kao boju tkđ. koristimo kavu, čokoladu, cimet, kakao…

Ako želimo napraviti sapun za piling, pri kraju samog procesa izrade, kad je masa za sapun već stavljena u kalup, može se dodati prstohvat krupne soli, sitniji komadi žitarica ( raži, mekinje) ili koštice kajsije.

  • Napravi i ti svoj sapun!

Radionica izrade sapuna provodi se u CTK Dubrava, a sve informacije o terminu radionice i uključivanju u grupu možete dobiti od naše instruktorice Nine ( 091/ 575 8909 )