25.09. 2021. u Narodnom sveučilištu Dubrava, Zagrebačka zajednica tehničke kulture okupila je saveze i udruge iz tehničkih područja sa ciljem poticanja i promicanja tehničke kulture, te usklađivanja aktivnosti udruga i saveza tehničke kulture na ostvarivanju cjelovitog razvoja sustava. Također, cilj ove manifestacije je  skrenuti pozornost na bogatstvo sadržaja u ponudi gradske tehničke kulture za korisno i kreativno provođenje slobodnog vremena tijekom kojega djeca i mladi imaju priliku usvojiti znanja i steći korisne vještine. Uz Zagrebačku zajednicu tehničke kulture i njena dva Centra (CTK Črnomerec i CTK Dubrava) u svojstvu izlagača sudjelovalo je 9 gradskih tehničkih saveza, 5  samostalnih udruga, te Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatska vatrogasna zajednica. Ovogodišnja izložba u sklopu prostora Kulturnog centra, bila je postavljena na 19 izložbeno-prezentacijskih štandova. ZZTK je svim izlagačima, osim samog prostora, osigurala prezentacijske stolove i klupe, staklene vitrine, iste stolnjake, akreditacije, priključke struje (produžne kablove kako za štandove u samom Kulturnom centru, tako i za one vani), te promotivni materijal.

Ove su godine, na samoj manifestaciji, naši Centri, sa djecom i mladima koji redovno sudjeluju na našim programima, proveli radionicu Osnove elektronike, automodelarstvo-dijelovi modela i probne vožnje,  zatim 3D modeliranje i ispis, radionicu -vrste pogona iz programa modelarstvo-maketarstvo, te radionicu izrade 3D maketa pomoću PLA filamenta iz 3D olovke.

Uz same Centre, na Danima tehničke kulture radionicu je proveo i Klub mladih tehničara „Dankovec“ koji je predstavljao Savez klubova mladih tehničara, a radionica je uključivala robotiku i programiranje i nosila je naziv „Drži biljku na životu“. Također udruga ORR „Svi smo protiv“ organizirala je radionicu  Kriptografije, a i kod Društva pedagoga tehničke kulture održalo se nekoliko radionica. Kod izlagačkog dijela Zagrebačkog zrakoplovno tehničkog saveza mogle su se isprobati naočale za virtualnu stvarnost (VR headsetovi) na koji su se prikazivale snimke „Krila Oluje“, te Airbike, a kod Zagrebačkog speleološkog saveza posjetitelji su mogli isprobati MicroBit, te upravljanje dronom.

Unatoč epidemiološkim ograničenjima u broju ljudi i potrebnim potvrdama jako smo zadovoljni prezentacijom naših članica, te realiziranim radionicama. Polaznici naših Centara imali su priliku upoznati različita tehnička područja, te nas posebno veseli da su se zaljubili u neka od njih!
Hvala svima koji su sudjelovali! Nadamo se da ćemo sljedeće Dane realizirati širom otvorenih vrata za sve posjetitelje.
Budući da slike govore više od riječi, prilažemo ih u nastavku!
R.Č.