Svjetski tjedan svemira je manifestacija koja se širom svijeta obilježava od 2000. godine. Manifestacija se svake godine održava u periodu od 4.10. do 10.10. Time se ujedno obilježava i obljetnica leta prvog satelita, Sputnjika koji se dogodio 4.10.1957. godine. Cijelo događanje je pod pokroviteljstvom Generalne skupštine UN-a, koja je donijela odluku o njegovom terminu i trajanju sada već davne 1999. godine. U Hrvatskoj se Svjetski tjedan svemira obilježava od 2012. godine.

Ove se godine u manifestaciju uključilo Remetinečko astronomsko društvo. Pridružili smo se učenicima i učiteljima Osnovne škole Luka koja u njoj ove godine također po prvi puta sudjeluje. Organizator obilježavanja bio je gospodin Mladen Vidović, član astronomskog društva i potpredsjednik Saveza klubova mladih tehničara grada Zagreba.

Voditelj astronomskog društva, gospodin Vladimir Jug tom je prigodom održao čak 7 predavanja i radionica u dva dana (8.10. i 9.10.)  učenicima Osnovne škole Luka, ali i učenicima drugih i trećih razreda Gimnazije Sesvete. Zanimljive radionice, koje inače uključuju i astronomska promatranja neba, zbog kiše su održane u holu škole. Predavanjima i radionicama ukupno je pristupilo oko 150 učenika 7. i 8. razreda Osnovne škole Luka i Gimnazije Sesvete.

Učenici su u sklopu obilježavanja Svjetskog tjedna svemira izradili i prigodne plakate na temu „Žene u svemiru“ i makete satelita i drugih svemirskih letjelica i objekata.Cijela manifestacija je ocijenjena vrlo uspješnom te ćemo svakako u njoj sudjelovati i dogodine.

U nastavku možete kroz fotke vidjeti kako je to izgledalo.