Izložba minijatura i maketa Agram je projekt kojeg Udruga minijaturista, maketara i igrača stolnih strateških igara „Agram“ (UMS „Agram“) organizira svake godine krajem veljače i početkom ožujka u Galeriji Vladimira Horvata pri Zagrebačkoj zajednici tehničke kulture na Trgu žrtava fašizma 14, Zagreb.

UMS „Agram“ neprofitna je udruga mladih koji se, kao što i sam naziv kaže, bave bojanjem i obradom minijatura, izradom ambijentalnih maketa, igranjem stolnih strateških igara te raznim drugim aktivnostima s područja tehničke kulture, povijesti i znanstvene fantastike.

Udruga je osnovana radi boljeg povezivanja osoba čije zajedničke interese čine spomenute aktivnosti, kao i podizanja uvjeta, za ovaj nadasve kreativan način korištenja slobodnog vremena, na višu razinu, kako u gradu Zagrebu, tako i u cijeloj Republici Hrvatskoj. Posebna pažnja posvećuje se mlađoj populaciji za što je Udruga dobila sljedeća priznanja:

 • 2009. Državna nagrada tehničke kulture Faust Vrančić;
 • 2010. Godišnja nagrada Zagrebačke zajednice tehničke kulture Oton Kučera;
 • 2011. Godišnja nagrada Zagrebačke zajednice tehničke kulture Oton Kučera za odgovornu osobu Udruge, Marka Paunovića;
 • 2012. Državna nagrada tehničke kulture Faust Vrančić za odgovornu osobu Udruge, Marka Paunovića;
 • 2017. Godišnja nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture za odgovornu osobu Udruge, Marka Paunovića.

Prva Izložba bila je organizirana 2007. stoga je ove godine četrnaesto izdanje.

U sklopu Izložbe, Udruga organizira i Radionice bojanja minijatura, Radionice fotografiranja minijatura, demonstracije stolnih strateških igara te natjecanja u bojenju minijatura, a sve kako bi se popularizirala tehnička kultura i ovaj kreativni vid korištenja slobodnog vremena, u čemu UMS „Agram“ ima i potporu medija jer su o Izložbama objavljeni brojni novinski članci, ali i snimljene reportaže za televiziju.

Izložba je otvorena od 20. veljače do 8. ožujka 2020 te je u potpunosti besplatna za sve posjetitelje.

Na Izložbi se može vidjeti presjek djelovanja Udruge od njenog osnutka do danas. To je prilika svim članovima, ali i polaznicima Radionica i tečajeva u organizaciji UMS „Agram“ da izlažu svoje radove na jednom mjestu. Prigoda je to da svi zainteresirani na jednom mjestu pogledaju stotine minijatura, ručno izrađenih, odnosno, sastavljenih i obojenih od strane članova Udruge svih dobi te nekoliko desetina složenih ambijentalnih maketa također ručnih radova.

Pored same Izložbe u tom terminu, Udruga organizira i pregršt događaja i aktivnosti unutar Galerije Vladimira Horvata:

 1. Srijedama (18-22h) za vrijeme trajanja Izložbe organizirane su besplatne Radionice bojanja minijatura – Jedan na jedan gdje polaznici mogu naučiti osnove bojanja minijatura, ali i izrade prostornih maketa.
 2. Vikend 22.2.-23.2. bio je rezerviran za Radionicu bojanja minijatura – Rezini i weathering. U toj dvodnevnoj radionici trinaestero polaznika izrađivalo je dioramu, bojalo ju sa specijalnim efektima na akrilnoj, uljnoj i enamelnoj bazi ako i koristilo pigmente pri dočaravanju vremenskih utjecaja na raznim materijalima (metal, drvo, kamen, žbuka i slično). Po završetku bojanja, drugi dan glavni fokus Radionice bio je dodavanje vodenih efekata korištenjem dvokomponentnih, jednokomponentnih i UV rezina te detaljiziranje pomoću rezinskih gelova.
 3. Vikend 29.2.-1.3. Udruga će održati međunarodno natjecanje u bojanju minijatura Black Queen Hobby and Miniature Painting Competition u sklopu kojeg će biti pregršt besplatnih događaja u cilju popularizacije ovog vida tehničke kulture:
 • Radionica slaganja i konvertiranja minijatura INQ28 koju će voditi Ana Polanšćak (29.2. 13:00-15:00h)
 • Radionica bojanja minijatura layering tehnikom koju će voditi Jure Cukar iz Splita (29.2. 15:30-16:30h)
 • Radionica izrade diorama – vegetacija koju će voditi Ana Polanšćak i Marko Paunović (29.2. 17:00-18:00h)
 • Radionica bojanja tehnikama weatheringa koju će voditi Marko Paunović (1.3. 11:00-13:00)
 • Radionica bojanja lica na minijaturama koju će voditi Filip Kovačec iz HUVM (1.3. 14:00-16:00)
 • Buvljak minijatura i maketa (1.3. 10:00-12:00h)
 • Stanice za bojanje (29.2. 12:00-18:00h i 1.3. 10:00-16:00h)

Za više informacija o Izložbi i Udruzi minijaturista, maketara i igrača stolnih strateških igara „Agram“ posjetite njihove stranice www.ums-agram.hr ili ih potražite na socijalnim mrežama: www.facebook.com/UmsAgram.

Tekst i fotografije: Marko Paunović