U galeriji Vladimira Horvata, u četvrtak 21.listopada 2021.godine, u 18:00 sati održano je svečano otvorenje izložbe podvodnih fotografija pod nazivom “Plavi planet”, autora Damira Zuruba koji je Maresov ambasador i čije su fotografije objavljene u National Geographic Hrvatska. Izložbu je organizirala Zagrebačka zajednica tehničke kulture u suradnji sa Zagrebačkim foto kino savezom, a može se pogledati do 1.studenog 2021.godine.

Damir Zurub rođen je 1976. godine u Zagrebu kao tipičan klinac netipičnog duha: uvijek u potrazi za neobičnim avanturama i izazovima. Njegova ronilačka karijera počela je krajem 2007., a u podvodnu fotografiju zaronio je tek 2011. godine, i to s malim Fuji kompaktnim fotoaparatom. Sve se to s vremenom pretvorilo u strastveni hobi kojim je kroz svega četiri godine počeo skupljati veliki broj medalja i priznanja s raznih domaćih i inozemnih natjecanja, te festivala podvodne fotografije. Vrhunac njegove karijere došao je u svibnju 2015. godine, kada je, kao kapetan hrvatske reprezentacije, osvojio titulu svjetskog prvaka na 15. CMAS Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji kao najbolji all-round fotograf, osvojivši po jednu zlatnu, srebrnu i brončanu medalju u 3 različite kategorije (makro, close up s temom i ambijent s modelom). Nakon toga osvojio je još dvije titule svjetskog prvaka, i to 2019. i 2021.
Trenutno radi kao SSI instruktor ronjenja, upoznaje nove ljude i putuje svijetom u potrazi za nevjerojatnim podvodnim trenutcima. Njegove fotografije objavljivane su u časopisima, novinama i web stranicama diljem svijeta. Kao osnivač i predsjednik ronilačkog kluba “Roniti se mora” pokrenuo je niz ronilačkih projekata. Prvi je bio ekološki projekt “Think Green”, zatim je započeo “Underwater Photo Marathon” kao online te u konačnici i live natjecanje u podvodnoj fotografiji, dok je na projekt “Plavo ronilačko srce za SOS Dječje selo Hrvatska” posebno ponosan.
Cilj ovog projekta je djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi školovati do Divemaster ronilačke kategorije, dajući im priliku da nastave svoje živote kao nezavisni i uspješni ljudi u ronilačkoj industriji. U svim ovim projektima Damir partnerski surađuje s National Geographic Hrvatska i glavnim urednikom g. Hrvojem Prćićem, dok su se “Plavom ronilačkom srcu” pridružili još i Mares i SSI. Krajem 2016. godine postaje Maresov ambasador, što je samo još jedno priznanje njegovom doprinosu, razvoju i napretku ronjenja općenito, a posebno kroz podvodnu fotografiju.

U nastavku možete vidjeti fotografije postavljene u našoj galeriji: