Prototip električnog bicikla: E-Pony

Električni bicikli zbog sve veće popularnosti među svim dobnim skupinama polako istiskuju svoju staru konkurenciju, pa čak i onu na četiri kotača.Oko deset posto bicikala prodanih u Europi trenutačno su električni bicikli ili, kako ih još nazivaju e-bike. Njihova prednost je brže kretanje u pretrpanim gradskim prometnicama, te pozitivan učinak na zdravlje vozača I okoliša. Međutim, I dalje je najveći nedostatak njihova cijena, takav bicikl nije jeftin i u prosjeku košta oko 1.830 eura. Iz tog razloga, u sklopu programa “Sam svoj majstor” kojeg vodi instruktor Mario Operta u CTK Dubrava, odlučili smo napraviti svoj električni bicikl.

Nadogradnja konvencionalnog cestovnog bicikla (u našem slučaju Pony-a) do razine električnog bicikla probudila je veliko zanimanje kod naših korisnika, te ne sumnjamo da će, osim znanja donijeti i puno užitka. Prvo smo svi zajedno istraživali, puno čitali i informirali se, te napravili plan rada. Naš je cilj da pokažemo kako bi svatko doma uz minimalno alata i uloženog novca mogao složiti električni bicikl koji je po specifikacijama vrlo sličan električnom biciklu iz trgovine. U sljedećem je koraku bilo potrebno odabrati komponenate, s posebnom pažnjom na adekvatnost svih elemenata električnog pogona, te smo počeli sa sastavljanjem. Ono što najviše razlikuje naš prototip od gotovog električnog bicikla je prijenos snage s elektromotora na kotač. Zbog velike cijene elektromotora koji se ugrađuju unutar kotača, mi smo se odlučili na prijenos snage s motora na kotač putem lanca, što nam je ujedno još i posljednja stvar koja nam je potrebna kako bi bicikl bio u funkciji. U budućnosti planiramo ugraditi mini računalo na upravljač bicikla, koji bi nam pokazivao neke parametre kao što su količina baterije koja nam je preostala, koliko smo napravili kilometara…i sl. Uz to, ideja nam je da se to mini računalo može povezati s mobilnim uređajem korisnika.

Sa nadogradnjom našeg Epony-a nastavljamo i ove godine, a sa našim prototipom predstavit ćemo se na Inovi mladih 2021, te drugim inovatorskim sajmovima.