64. Državno natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske održano je u Primoštenu od 2. do 4. svibnja 2022. g. Organizatori natjecanja su MZO, AZOO i HZTK, a za uspješnu pripremu i provedbu natjecanja u Gradu Zagrebu bilo je zaduženo Županijsko povjerenstvo u kojem su bili uključeni članovi Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba.

U ekipi grada Zagreba na 64. Državnom NMT bilo je 15 natjecatelja s mentorima iz osnovnih škola i 1 udruge, te 13 članova Državnog povjerenstva i Ocjenjivačkih povjerenstava natjecanja. Ponovno, nakon duge dvije godine online provedbe, ekipa Grada Zagreba je bila jedna među najbrojnijima.

Učenici su se natjecali u 11 područja natjecanja i ostvarilo izvrsne rezultate:
  1. Mjesto – Elektronika:
  2. Mjesto – Radio komunikacija
  3. Mjesto – Robotika
Dva 5. mjesta – Strojarske konstrukcije i Elektrotehnika
  1. mjesto – Maketarstvo/Modelarstvo
  2. mjesto – Graditeljstvo

Ostale rezultate možete pregledati na mrežnim stranicama DPTK Zagreba, gdje smo prezentirali detaljnije izvješće: http://www.dptkzg.hr/project/64-nmt/

Ističemo kako je ublažavanje epidemioloških mjera u osnovnim školama omogućilo podizanje kvalitete i kvantitete rada u izvannastavnim tehničkim aktivnostima. Iz Biltena Državnog natjecanja i arhive rezultata provedbe školske i županijske razine natjecanja značajan je podatak da je bilo uključeno 66 mentora iz 57 osnovnih škola Grada Zagreba. Na školskoj razini natjecanja sudjelovalo je 500 učenika od 5. do 8. razreda, a na županijskoj razini sudjelovalo je 148 natjecatelja. U usporedbi s brojem natjecateljima iz drugih županija, ponovno je ovo natjecanje bilo najbrojnije u Republici Hrvatskoj.

Društvo pedagoga tehničke kulture Zagreba aktivno je sudjelovalo u organizaciji i provedbi natjecanja, te pružalo podršku mentorima u vidu stručnih skupova, nabavke opreme za natjecanje i potpore za odlazak na Državno natjecanje.

Iskrene čestite upućujemo svima koji su sudjelovali, a posebne zahvale našim najuspješnijim natjecateljima. Bravo!