U sklopu provedbe programa Inform@2017 koji je koncipiran kao izvannastavna i izvaninstitucionalna aktivnost tijekom kojega se nastoji osnažiti polaznike i njihove odgajatelje u području primjene novih rješenja u korištenju poznatih tehnologija, te im se povećati konkurentnost u sticanju novih znanja  i vještina u daljnjem školovanju kao i za potrebe zapošljavanja, Zagrebačka zajednica tehničke kulture i Dječji Dom Ivan Goran Kovačić uspješno su organizirali i proveli edukativni izlet u Motovun.

Izlet je bio sastavni dio programa “Foto Blic” u sklopu kojega smo upoznali naše polaznike sa osnovama fotografije, njenom poviješću, principom rada fotoaparata, upoznavanjem sa računalnim alatima za obradu fotografija kao i još mnogim drugim tehnikama potrebnima u svijetu fotografije.

Pod stručnim vodstvom instruktora fotografije g. Ivice Tomića, predsjednika FKK “Koncept 2001”, inače članice Zagrebačkog foto kino saveza, odrađen je tečaj fotografije u sklopu kojega je sudjelovalo 19 djevojčica i 13 dječaka u dobi od 14 do 19 godina. Uz polaznike, tečaju je prisustvovalo i 8 voditelja čime je ukupna brojka polaznika premašila 30 ljudi a na što smo posebno ponosni.

Putovanje na edukativni izlet započelo je u  jutarnjim satima 14. ožujka 2018. godine okupljanjem polaznika, voditelja i predstavnika zajednice  ispred Dječjeg doma Ivan Goran Kovačić. Nakon završnih dogovora oko rute putovanja, mjesta obveznih stajanja, te podjele zadataka mala ekspedicija fotografa praćena prvim stihovima Istarske himne krenula je na put;

Krasna zemljo, Istro mila
dome roda hrvatskog….

Prvo zaustavljanje na našoj ruti puta bilo je odmorište Vrata Jadrana u sklopu kojega smo nakratko predahnuli uz fantastičnu suncem okupanu panoramu Kvarnera.

Nakon brzinske okrijepe i maloga predaha krenuli smo dalje na put. Prekrasnu panoramu Kvarnera zamijenili smo pogledom na planinu Učku gdje nas je nakon pola sata vožnje dočekao ulaz u jedan od najduljih tunela u lijepoj našoj.

Prolaskom kroz tunel i ulaskom u Istru dočekalo nas je malo neugodno vremensko iznenađenje koje je najavljivalo obilnu kišu. Ponukani novonastalom situacijom požurili smo put Motovuna u želji da se što prije prihvatimo svojih fotografskih zadataka.

Dolaskom do pod zidine Motovuna brzinski smo podijelili svoje fotografske zadaće i potrebne fotoaparate, te smo uz pomoć stručnog vodiča krenuli u turističko razgledavanje grada i fotografsko prikupljanje materijala.

Uz neizbježno fotografiranje prekrasnog krajolika…..

Pala su i prva poziranja….

Put do glavnih vrata u grad išao je vrlo strmim uličicama koje su vijugale kraj prekrasnih kuća i malih trgova, a koje smo nakon priča o njima ubrzo počeli bilježiti i svojim fotoaparatima…..

Kratkom povijesnom pričom o gradu Motovunu, prolaskom kroz njegova glavna vrata i obilaskom samoga grada, dobili smo osjećaj ulaska u vremenski stroj. Toliko povijesnih osoba i pratećih događanja na relativnom malom prostoru u vremenskom periodu od dvije tisuće godina ostavio nas je bez teksta. Stoga su nam naši fotoaparati sada bili od iznimne važnosti…..riječi smo bilježili slikom…..

Ponovno miješanje vremenskih prilika, nije nam dozvolilo uzimanje pauze i uživanje u Motovunskim panoramama već smo brzo krenuli put Roča…..u kojega bi prije stigli čamcima….

nažalost kiša nije bila jedini problem, ista se pretvorila u obilnu tuču koja nas je uistinu tukla punih pola sata…..

stoga nam je Roč ostao jedino u sjećanju kao razglednica…..

Put do Huma, našega posljednjeg odredišta, također je bio praćen obilnom kišom, pa smo stoga odlučili potražiti prije obilaska najmanjeg grada na svijetu zasluženu pauzu u sklopu Humske konobe gdje smo organizirali ručak za sve članove ekspedicije.

Završetkom ručka ponovno nas je iznenadilo i vrijeme. Nakon kiše zasjalo je sunce koje je uistinu dalo posebni ugođaj obilaska Huma. Priča o najmanjem gradu na svijetu i njegovim događanjima nakratko su nas vratile u daleku prošlost i to čak do doba Kelta koji su hodali Humom…..fotoaparati su se ponovno ugrijali i počeli bilježiti prekrasne slike koje će zasigurno krasiti jednu od predstojećih izložbi u galeriji naše zajednice…..

Obilaskom najmanjeg grada na svijetu te prikupljenim nekoliko stotina fotografija završio je naš edukativni izlet koji će nam zasigurno po mnogo čemu ostati u vrlo lijepom i ugodnom sjećanju, bez obzira na vremenske nepogode koje su nas pratile.

Do sljedećega zajedničkog putovanja i edukativnog druženja pozdrav od Vaše ZZTK.