Od 9. Do 10.lipnja 2018.g.. u Zagrebu je, u organizaciji Zagrebačkog automodelarskog saveza i Automodelarskog kluba “Croatia model”, po 24. put održana utrka automodela na daljinsko upravljanje EFRA Grand Prix “Ayrton Senna Memorial”.

Ova tradicionalna utrka, koja se od 1994. godine vozi u spomen na tragično preminulog vozača Formule 1 Ayrtona Sennu, i ove je godine održana na Miniautodromu na zagrebačkoj Knežiji koji nosi njegovo ime.

Od 102 učesnika prijevljeno je 47 vozača  i to iz Italije, Slovenije Austrije, Mađarske. Najveći broj vozača je iz Hrvatske. Uz vozače tu su i mehaničari (svaki vozač ima svog mehaničara), međunarodni suci, teeam keepper (mjerač vremena), tehnička kontola te za klase elektro i nitro maršali (pobirači – za trajanja utrke na kritičnim mjestima moraju biti kako bi u slučaju izlijetanja ili kvara automodel maknuli sa staze i omogućili nesmetan tijek utrke).

Na stazi su obnovljene linije cijelom dužinom (žute, bijele, crvene), uređeno zelenilo, betoniran dio kod rampe za točenje goriva. Staza je, radi boljeg gripa, špricana mješavinom šećera i vode (3 puta). Članovi zagrebačkih klubova postavili su potrebnu opremu (razglas, monitore), pripremali   obroke za sudionike utrke a sve u želji da se i  ove godine potvrdimo kao dobri organizatori i domaćini. Za nesmetano odvijanje natjecanja na stazi su bili redari, članovi zagrebačkih klubova,  a kompletan objekt je preko noći  (9. na 10.6.) čuvao noćni čuvar – Zaštitarska firma Noky (na stazi je ostavljena kompletna oprema- automodeli, alati, monitori, razglas).

Vožene su utrke automodela u klasama 1/10 F1 Stock, 1/10 elektrick 13,5 T stock,1/10 elektrick open, 1/10 IC Touring,  1/8 GT 8 elektrikc, 1/8 GT 8 nitro, 1/8 Sportcar Track Nitro, 1/5 Touring cars.

U petak 8.6.2018.godine za vozače u svim klasama staza je  bila otvorena od 10 do 19 sati. Mogli su nesmetano trenirati i upoznati stazu (stranci) i pripremiti automodel za vožnju. U subotu 9.6.2018. su se vozili kontrolirani treninzi, kvalifikacijske utrke u svakoj klasi. U subotu u večernjim satima oganizirana je dobrodošlica (otvorenje utrke) svim učesnicima Memorijala (barbecue). Uz druženje tu se razmjenjuju iskustva i upoznaju se novi vozači te dogovaraju sudjeovanja na drugim utrkama.

Cijelo događanje sa staze u Zagrebu preko weba mogli su pratiti svi zainteresirani diljem Europe. Memorijal A.Senna bio je najavljen putem Radio Seljemena,.

U klasi 1/10 elektric touring najbolji:

A finale – 1. Mjesto Rok Rudl, Slovenija, 2.mjesto Patrik Požgaj, Hrvatska, 3.mjesto Željko Selman, Hrvatska,

B finale – 1.mjesto Stanislav Kokol Slovenija, , 2.mjesto Kristijan Mikložić, Slovenija, 3.mjesto Milan Kohek, Slovenija

U klasi 1/10 IC touring :

1.mjesto Gabor Laslo, 2.mjesto Callegari Fabio, 3.mjesto Lovro Šuštarič.

U klasi 1/8 IC track A finale:

1.mjesto Tomislav Benc, Hrvatska, 2.mjesto Mihael Galeković, Hrvatska, 3.mjesto Sanjin Svetličić, Hrvatska,

U klasi 1/8 GT A finale :

1.mjesto Sanjin Svetličić, Hrvatska, 2.mjesto Denis Mlivić, Hrvatska, 3.mjesto Fabio Callegari, Italija.

Ovogodišnji EFRA Grand Prix održan je, kao i proteklih godina, kao program od posebnog interesa za Grad Zagreb i uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje.

Do sljedećeg zajedničkog druženja srdačan pozdrav!