Zagrebačka zajednica tehničke kulture u suradnji sa Gradskim uredom za obrazovanje, u terminu od 07. – 13. siječnja 2019. godine uspješno je organizirala i provela projekt Zimske škole tehničkih vještina, čime smo nadamo se ponovno pokrenuli tradiciju zimskih tehničkih okupljanja djece i mladih grada Zagreba.

Projket je proveden u sklopu Doma Crvenog križa na Sljemenu, koji je svojom blizinom gradu, te postojećom infrastrukturom i više nego zadovoljio potrebama provedbe ove škole.

Školu je pohađalo 35 djece uzrasta 9 do 17 godina, kojima je u navedenom terminu prezentirano 17 programa naših saveza i udruga.

Navedeni programi bili su iznimno dobro pripremljeni, a za što je zaslužna nova programska platforma primijenjena na Ljetnoj školi tehničkih vještina 2018.

Izvrsno mjesto provedbe škole, dobar tehnički sadržaj, raspoložena djeca i voditelji, bili izvrstan recept za uspješno provedenu Zimsku školu tehničkih vještina koja će nam poslužiti kao poticaj za razvijanje novih budućih tehničkih projekta u ovoj ali i sljedećim godinama.

Provedeni programski sadržaj;

Hrvatska udruga vojnih minijaturista

Naziv programa: „Željeznički tereni u mjerilu“.

Navedeni program bio je podijeljen u dvije cjeline i to na, teorijski i praktični dio. U teorijskom dijelu programa, polaznici su se upoznali sa osnovama maketarskih tehnika u željezničkom modelarstvu, primjenama novih alata i opreme, kao i upoznavanje sa raznim materijalima koje će koristiti u praktičnom dijelu programa. U sklopu praktičnoga dijela programa polaznici su radili na izradi željezničkog modula uključivo završna obrada i dorada istoga. Prije same izrade koja se isključivo bazirala na ručnome radu, polaznici su bili ukratko upoznati sa osnovama „mjerila“ koje je sastavni dio maketarstva i modelarstva.

Zagrebački astronomski savez

Uspješno je proveo teorijski i praktični dio predavanja, koja su se temeljila na:

 • uvod u astronomiju
 • edukacijsko informativni film o teleskopima
 • promatranje Sunca i Mjeseca teleskopom
 • promatranje sazvježđe Oriona

Polaznici su pokazali velik interes za astronomiju, kako za teorijski, tako i za praktični dio nastave.

Zagrebački maketarsko-modelarski savez

Na radionici zrakoplovnog modelarstva  uz vodstvo dvojice iskusnih instruktora polaznici su od balze izrezali i izradili zrakoplovne modele  jedrilica koje su potom lansirali mjereći vrijeme leta svake jedrilice.

Na radionici modelarstva polaznici su savladali i razvijali vještinu izrezivanja elemenata od drveta, sastavljanje i ljepljenje elemenata modela jedrilice,  te su tako uspješno napravili tehničku tvorevinu. Polaznicima radionice zrakoplovnog modelarstva kroz malu izložbu fotografija prezentirani su i ostali programi saveza.

Zagrebački zrakoplovno tehnički savez Rudolfa Perešina

Predavanja ZZTS-a na Zimskoj školi su bila podijeljena na povijesni razvoj zrakoplovstva, podjelu zrakoplovstva i zrakoplovne tehnike te  ci­ljevima i djelatnostima Saveza i njegovih udruga.  Polaznici Zimske škole tehničkih vještina  su iskoristili ovu radionicu  za stjecanje osnovnih znanja o padobranstvu, motornom i bezmotornom jedrenju, zmajarstvu, balonaštvu, raketnom i avio modelarstvu i maketarstvu, bespilotnim letjelicama te ostalim motornim letjelicama i ostalim djelatnostima koji promiču i usavršavaju zrakoplovnu djelatnost u tehničkoj kulturi. Na radionici polaznici su imali prilike primjeniti stečena znanja uz korištenje raznih         maketa, modela, dronova, padobrana, paraglidera te materijala za izradu istih. Ovo predavanje je osmišljeno kao  početak puta u stjecanju znanja o zrakoplovstvu i tehničkog obrazovanja, a nastavni plan je usklađen sa najnovijim trendovima u znanosti. Uz teorijski dio bila je  organizirana i demonstracija na raznim modelima, jer  je primjena teorije u praksi najbolji način za dublje razumijevanje svakog sadržaja.  Koristeći zabavu, zanimljive i inspirativne aktivnosti, ovaj program ZZTS-a je osmišljen da zadovolji potrebe polaznika pružajući im jedinstveno iskustvo ulazeći u svijet zrakoplovstva i zrakoplovne tehnike. Program je bio usmjeren  prema aktivnostima koje pokazuju uzbudljivu stranu učenja i otkrića.

Savez udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba

Svez udruga pedagoga tehničke kulture uspješno je prezentirao i proveo tri radionice:

 • maketarstvo
 • elektronika
 • osnove robotike

Na radionicama je uspješno sudjelovalo 35 polaznika, od čega njih 8 – 10 pokazalo izniman interes za daljnje uključivanje u rad naših udruga.

Zagrebački automobilistički savez

Predavanje ZAS-a sastojalo se od upoznavanja polaznika sa kartingom i njegovim poznatim vozačima, kratkog filma o karting natjecanju, povijesti, osnovnih dijelova, sigurnosne opreme koja se upotrebljava pri vožnji kartingom, te komunikacije između sudaca i vozača koja se ostvaruje zastavicama. Također je bilo riječi o upoznavanju staze na kojoj se karting vozi, te na ponašanje u vožnji.

Otvorena računalna radionica „Svi smo protiv“

Naziv radionice: „Budi sam svoj majstor“. Polaznici su podjeljeni u četri grupe, svaka grupa koristila je jedno računalo. Interes polaznika je bio iznimno velik, radionica je imala za cilj upoznati polaznike s osnovnim dijelovima računala. Na način da su polaznici prvo saslušali i vidjeli kako izgleda pojedina komponenta računala od kućišta do procesora. Potom su rastavili računala i zatim ih sastavili uz test provjere ispravnosti rada računala. Sva računala su nakon radionice bila ispravna i spremna za rad.

Zagrebački savez tehničkih djelatnosti na vodi

Predavanje je počelo s osnovnom podjelom ronjenja; ronjenje na dah i ronjenje s aparatima, koje su pojašnjene. Potom je prezentirana osnovna oprema koja se korisni pri ronjenju; maska, disalica i peraje. Oprema je pokazana i detaljno objašnjena a potom su sva djeca istu mogla razgledati i isprobati. Predavanje je nastavljeno sa upoznavanjem djece s ronilačkim odijelima, suhim i mokrim, te s ostalim tehničkim pomagalima koja se koriste pri ronjenju kao što su ronilačka boca, kompenzator plovnosti i hidrostatski regulator.  Pojašnjena je namjena svakog od tih pomagala a ista su uživo demonstrirana. Naglašeno je kako bez tih pomagala i primjene fizikalnih zakona ronjenje nije moguće. Posebno je upozoreno na važnost redovite kontrole i pravilnog održavanja sve ronilačke opreme jer to čini ronjenje sigurnim što je izuzetno važno, kod ronjenja sigurnost je uvijek na prvom mjestu.

Zatim je predavanje nastavljeno temom o disanju pod vodom; kako dišemo roneći na dah a kako primjenom aparata. Djeca su poučena o mehanizmu izmjene plinova i važnosti kisika, ugljičnog dioksida i dušika. Učenici viših razreda  povezali su ovu temu o plinovima i funkciju plinova u organizmu sa znanjem koji su naučili u školi kroz predmete biologija, kemija, fizika.   Bavljenje fotografijom i u ovom slučaju upotreba fotografskog aparata te u sadašnjem vremenu video-kamerom naslanja se na osnove tehničke djelatnosti te je ista tema obrađena uz vrlo zanimljivu video-prezentaciju i popraćena sa brojnim fotografijama flore i faune podmorja, naročito riba Jadrana. Cjelokupno predavanje praćeno je uz video prezentaciju sa računala koja je bila emitirana na velikom platnu pa je takva interaktivna prezentacija uvelike privukla pažnju okupljene djece i mladih.

Zagrebački automodelarski savez

Automodelarstvo pruža mogućnost djeci i mladima stjecanja znanja iz prometne kulture jer kod vozača automodela razvija vještine upravljanja vozilom (način kočenja, ubrzanja, preciznost u vožnji, koncentracija i predviđanje situacija) na istovjetan način kao i kod pravih automobila.

Prezentacija je bila podijeljena u dvije skupine polaznika. Jedna skupina vozila je automodel na daljinsko upravljanje klase  1:18 elektro  na improviziranoj stazi, dok je druga  (u timu po dvoje) morala u što kraćem roku skinuti i zamijeniti kotaće na automodelu klase 1:8 nitro. Nažalost veliki modeli na nitro i benzinsko gorivo nisu se mogli voziti u zatvorenom prostoru.

Klub željezničkih modelara Zagreb

KŽMZ postavio je dvije makete željezničkih modela LGB i Märklin. Na donesenim modelima lokomotiva i vagona objašnjena su mjerila koja su prisutna u željezničkom i drugim modelarstvima. Prikazane makete, LGB je mjerilo “G” 1 : 22.5, a prikazana maketa Märklin željeznice je mjerilo “H0”, 1 :87.

Polaznici su imali izlaganje o željezničkom transportu, radu kao maketara, te aktivnosti vezanoj uz Božićni vlak, koji bio  je prisutan za vrijeme adventa u Zagrebu.

Zagrebački radioamaterski savez

Instruktori radionice Zagrebačkog radioamaterskog saveza u sklopu svoga predavanja ukratko su upoznali su djecu i mlade sa donesenom opremom i djelatnostima saveza te posebno sa vježbom radiskih odašiljača koji se koriste u svrhu praćenja malih životinja. Polaznici su u sklopu navedene vježbe isprobali radijske postaje, uspostavljajući prave radioveze, Morzeovim znacima pisali su svoja imena, a na kraju vježbe sudjelovali su u pronalaženju skrivenog odašiljača.

Zagrebački računalni savez

Zagrebački računalni savez odradio je popularizacijsku radionicu osnova programiranja. Voditelji su osmislili, programirali i pripremili podsustav “Zimska SLJEME škola“ putem kojega su polaznici na prezentacijskom platnu mogli vidjeti kako se izvršava program i kako se u realnom vremenu vrednuju  programirana rješenja. Nakon što je voditelj upoznao polaznike s osnovama programiranja u oba programska jezika, svi zajedno su se okupili u drugom dijelu dvorane i pogledali kako izgleda složeni zadatak i kôd (program) putem kojeg su ga najbolji mladi programeri pokušali riješiti. Polaznicima se osobito svidjelo  kada su na platnu pratili što se događa kada bi najbolji mladi programeri poslali svoje rješenje na ZRSov softverski vrednovač (evaluator), te kada su vidjeli kako se pojedinom učeniku korak po korak odnosno po svakom test primjeru pribrajaju bodovi za njegovo rješenje. Ako je netko napravio grješku i imao „bug“ u programu pa time „zaradio“ nula bodova, i to je bilo vidljivo, pa je morao ispravljati kôd.

Zagrebački savez klubova mladih tehničara

U programu radionice realizirane su projekcije i crtanje 3D olovkom. Polaznici su pokazali veliki interes za crtanje 3D tehnikom. Izvršena je prezentacija edukativno-zabavnih filmova.

Savez inovatora Zagreba

Naziv predavanja: „UVOD U SVIJET INOVACIJA“

Teme predavanja :

 • prikaz djelovanja Saveza s naglaskom na programe za mlade inovatore u udrugama članicama Saveza i izložbe za mlade
 • obilježja izložbe INOVA-MLADI i istaknutim izlošcima
 • oblici zaštite inovacija kao prava industrijskog vlasništva uz prikaz izuma, industrijskih modela i žigova s popularnim primjerima
 • razvitak izuma mobitela od početaka do današnjih dostignuća s naglaskom na inovativnu komponentu
 • prikaz komercijalnog razvoja proizvoda „fidget spinner“ ideje do pokoravanja svjetskog tržišta
 • razgovor o inovaciji „hoverboard“
 • iskustva u vođenju Kluba mladih inovatora u osnovnim školama
 • prikaz 10 najistaknutijih, inovacija članova Kluba koje su nagrađene na domaćim i međunarodnim izložbama inovacija
 • način stvaranja inovacija s filmom HRT-a o nastajanju Višenamjenskog stola (natječaj HRT-a, emisije „Školski sat“ 2018, četvrto mjesto u RH!)
 • poticaj za osobno uključivanje u programe rada Saveza s mladim inovatorima.

Reakcije polaznika škole su bile izuzetne s velikim interesom i pokazanim zanimanjem za navedene teme.

Zagrebački karting savez

Kroz radionice polaznici su upoznati sa povješću kartinga, kartinga kao sredstva edukacije, razonodu i natjecanja. Edukacija je bazirana na tehničkom pristupu karting vozilu kroz upozavanje mehanike i zaštite okoliša ( zaštita površine od izljevanja goriva, maziva, zbrinjavanje istrošenih guma…). Polaznici su upoznati s mogućnosti bavljenja  kartingom, te načinom sigurnog postupanja na karting stazi.

Kroz radionicu o sigurnosti u prometu  polaznici su upoznati o važnosti korištenja zaštitne odjeće, načinu odabira, važnosti vidljivosti u prometu,te flektirajućoj odjeći.

Zagrebački savez CB-radioklubova

Radionice su održane u vremenu jednog školskog sata u tri dijela.

U prvom dijelu prezentacija je odrađena sa opremom koja se koristi za natjecanja uspostavom veza na veće udaljenosti, gdje su uspostavljene veze sa mladim članovima CBRK Bjelovar koji su se javljali iz klupskih prostorija u Bjelovaru.

Zatim su uspostavljene veze sa članovima Radioamaterske udruge Sloga iz Varaždina koji su istovremeno prezentirali rad na građanskom opsegu (CB), članovima udruge poludnevnim boravkom za mlade i odrasle osobe s invaliditetom.

U drugom dijelu je korištena oprema koja se koristi za održavanje radionica, korištem ručno agregata za struju kojom se napajala CB-rdijska postaja što je za prisutne bio posebni izazov,

Nastavilo se sa uspostavom veza djecom iz osnovne škole Mato Lovrak,djeca su bila u prostorijama koje koristi CBRK Dubrava i koristile opremu kluba koja čini baznu stanicu za potrebe u slučaju elementarnih nepogoda.

U uspostavljanju veza sudjelovala su većina prisutne djece posebno sa djecom u prostorijama koje koristi klub a najviše su sudjelovali u radu sa ručnim elektro agregatom.

U trećem dijelu djeci su podijeljeme ručne radijske postaje (voki.toki) gdje su međusobno uspostavljali veze.

Zagrebački foto kino savez

U programu radionice realizirane su projekcije i analize raznih tehnika animiranih filmova. Najviše je rađena  animacija Lego kocke.  Pored tehnike Lego animacije rađena je vježbe animacije na papiru, kolažu i trik snimanja animiranog leta.  Polaznici, (pogotovo mlađi) pokazali su veliki interes za animaciju i tehnike animacije.

Zadnji dan Zimske škole, a prije odlaska svojim kućama, Zagrebačka zajednica tehničke kulture upriličila je malu svečanost podjele priznanja i zahvalnica svim polaznicima škole. Svečanosti su prisustvovali predsjednik zajednice gosp. Jadranko Baturić, zamjenik predsjednika gosp. Ivan Jurić, te predstavnici Izvršnog odbora zajednice koji su svojim dolaskom uveličali ovu priredbu. Nakon podjele priznanja upriličeno je zajedničko fotografiranje kao uspomena na izvrsno provedenih sedam dana zajedničkog druženja u svijetu tehnike.