„Maker Faire“ (Sajam stvaralaštva) je manifestacija koja se održava diljem cijeloga svijeta i namijenjena je okupljanju kreatora i inovatora koji prezentiraju svoje izume, kreacije i stvaralačke projekte široj javnosti. Krojeni ovoga sajma nalaze se u SAD-u gdje se taj sajam naziva još „The Greatest Show (& Tell) on Earth“ (Najveći sajam na zemlji). Glavni pokretač ovoga sajma je „Pokušavanje stvaranja novih izuma“ što je dovoljan prostor za stalno okupljanje, širenje i usavršavanje projekata među svojim istomišljenicima.

Stalnim povećanjem broja izlagača, dopunom atraktivnih tehničkih programa, prezentacijom najnovijih tehničkih dostignuća i izuma, „Maker Faire“ postao je vrlo popularno okupljalište ne samo onih koji stvaraju navedene izume već i velikog broja djece, mladih i odraslih ljudi koji to redovito posjećuju ali i aktivno sudjeluju u ponuđenim programima.

Stoga „Maker Faire“ s punim pravom nosi naslov „Obiteljskog i zabavnog festivala inovativnosti, kreativnosti i tehnologije“.

Pozivnica za sudjelovanje na ovogodišnjem „Maker Faire 2018“ predstavnicima ZZTK stigla je iz Beča gdje smo bili pozvani na dvodnevno druženje i upoznavanje sa novim projektima i dostignućima u tehničkim djelatnostima.

Sajam se održao 05. – 06. svibnja 2018. godine u sklopu METAStadta inače bivše tvornice koja je početkom prošloga stoljeća proizvodila parne turbine.

Spoj prekrasne arhitekture tvorničke zgrade i njenog okoliša uz izložbu najnovijih tehničkih dostignuća na ukupno 4.800 m2 bili su nevjerojatan spoj dostojan divljenja.

U navedena dva dana obišli smo preko 256 unutarnjih izložbenih jedinica….

uz nekoliko desetaka vanjskih na kojima smo se upoznali sa nevjerojatnim tehničkim inovacijama i dostignućima.

Osnovni dio našega posjeta bazirali smo na posjeti i obilasku izlagača koji su prezentirali 3D tehnike a koje su jedan od noviteta koje će ZZTK i neke njene članice uvesti u svoje stalne programe rada sa djecom i mladima.

Najveći dio vremena proveli smo na odjelu sa 3D printerima i 3D olovkama u sklopu kojega smo prisustvovali radu sa ponuđenom opremom na tri tehničke radionice. Osim samoga obilaska, upoznavanja sa novim tehnologijama i naravno pratećem radu u radionicama, u sklopu sajma upoznali smo vrlo veliki broj inovatora kao i proizvođača tih inovacija koji su bili vrlo susretljivi i oduševljeni našim interesom i znatiželjom. Dio njih izrazio je veliku želju za posjetom Gradu Zagrebu kao i mogućom suradnjom u sklopu naših Dana tehničke kulture koje smo im posebno prezentirali.

Posebno iznenađenje na ovogodišnjem sajmu bio je izuzetno veliki broj djece i mladih koji su prema izjavi organizatora premašili sve očekivane brojke. Ohrabrujuća brojka djece i mladih dovoljan je pokazatelj da tehnika i njena dostignuća ipak imaju nadu za opstanak a što je i nama kao zajednici jedan od osnovnih ciljeva i zadaća u budućoj provedbi naših programa.

Nakon puna dva dana uživanja u tehnici i njenim dostignućima uz novo stečena znanja i vještine u radu sa 3D opremom, naša tročlana ekipa (Jadranko Baturić / ZSKMT, Božidar Borojević / AV Media i Tomislav Stipanović / HUVM) sretno se vratila kući uz najavu novih druženja sa 3D tehnikama ali ovoga puta u sklopu naše ZZTK.